Tekstiili- ja kenkäteollisuus

Tekstiili- ja vaatetusala

Vaatetusteollisuus valmistaa tekstiilejä ja vaatteita kuluttajille sekä nahka- ja turkisvaatteita. Työvaatevalmistajat valmistavat ammatti- ja suoja-asuja. Lisäksi tekstiiliteollisuus valmistaa kuluttajille mm. lankoja, kankaita ja neuloksia sekä yrityksille kuitukankaita, vanuja, päällystettyjä kankaita, lasikuitukudoksia, paperikoneviiroja ja -huopia sekä muita teknisiä tekstiilejä valmistetaan muille teollisuudenaloille.


Tekstiili- ja vaatetusala työllisti Suomessa noin 5 400 henkeä vuonna 2012.  Ala työllistää sekä teollisuudessa että pienissä yrityksissä kuten ompelimoissa.


Kenkä- ja nahkateollisuus

Suomessa valmistetaan vapaa-ajan työ- ja turvajalkineita. Nahkateollisuudessa valmistetaan laukkuja, satuloita sekä nahkavaatteita.

Tekstiilihuoltopalvelut

Tekstiilihuoltopalveluihin kuuluu tekstiilien puhdistus- ja vuokraustoimintaa.

Tekstiilien puhdistusta ja jälkikäsittelyä tehdään pesuloissa ja pesulamyymälöissä. Tyypillisiä pesulapalveluita ovat vesipesut, kemialliset pesut, emulsiopesut, mattopesut ja tekstiilien jälkikäsittely. Tekstiilien jälkikäsittelyyn kuuluu mm. silitystä, mankelointia ja viikkausta. Tekstiilihuoltopalvelut työllisti Suomessa noin 4 500 henkeä vuonna 2013.Jämsän pesulan työntekijöt kertovat