Uutisarkisto

21.9.2012 10.34

Eurooppalainen työturvallisuuskorttistandardi välttämätön

Eurooppalaisen työturvallisuuskorttistandardin välttämättömyydestä oltiin hyvin yksimielisiä Työturvallisuuskeskuksen yhdessä ENSHPO:n (European Network of Safety and Health Professional Organisations) ja SSG (Standars Solotions Group) Swedenin kanssa kansainvälisen Working on Safety -työturvallisuuskonferenssin yhteydessä järjestämässä Työturvallisuuskortti-seminaarissa syyskuussa Puolassa.

 

ENSHPO:n työturvallisuuskorttiprojektin tavoitteena on asettaa työturvallisuuskorttikoulutukselle minimivaatimus, joka kattaa koulutuksen laajuuden, toteutustavat, sisällön oppimistavoitteineen, loppukokeen, koulutuksen uusimisen vaatimukset ja koulutuksen laadun valvonnan. 


Päivi Rauramo KuvaajaSamiKulju


– Tavoitteena on, että olemassa olevat korttijärjestelmät eri puolilla Eurooppaa voivat anoa ENSHPO:lta hyväksyntää. Kortit arvioidaan standardin arviointikriteerien mukaisesti ja hyväksytyt järjestelmät pääsevät mukaan ”EU-klubiin”, kertoo tilaisuudessa projektin vetäjänä toiminut TTK:n asiantuntija Päivi Rauramo (kuvassa).


 Eri maissa ja työmailla työskentelevien ei ole mielekästä käydä samaa peruskoulutusta toistuvasti. Ongelmana on, että yksi työturvallisuuskorttikoulutus ei kelpaa, vaan eri maissa ja yrityksissä vaaditaan jonkun tietyn korttikoulutuksen suorittamista. Tämä on johtanut siihen, että joillakin työntekijöillä on jopa 5 erilaista korttia taskussaan.

 

– Työntekijöiden motivaatio ja oikea asenne eivät vahvistu, kun viikosta toiseen käsitellään samoja työturvallisuuden perusasioita. Myös yritykselle aiheutuu turhia kustannuksia. Järkevämpää olisi, että koulutuksen sisällön taso kasvaisi, eikä toistettaisi samoja asioita, painotti Metson työturvallisuusasioiden johtaja Jukka Rikkinen seminaarialustuksessaan.

 

Metson kaikki työntekijät ovat käyneet työturvallisuuskorttikoulutuksen ja kaikilta alihankkijoilta edellytetään kortin suorittamista.

 

– Englannissa on useita korttijärjestelmiä, jotka kilpailevat keskenään, eivätkä ole edenneet yhteistyössä juurikaan, kertoi Ray Gibbs Safety Pass Alliancesta.

 

Tsekissä on menossa mittava, haasteellinen hanke, jossa kehitetään erityisesti rakennusalalle ”älykortti”, johon kerätään laajemminkin tietoa sen haltijasta.

 

– Tarkoitus on vahvistaa itsensä työllistävien rakennusalan työntekijöiden osaamista, työterveyttä ja -turvallisuutta, kertoi Lidmila Kleinova Tsekistä.


Tyoturvallisuuskortti 2017

Pohjoismaisesta yhteistyöstä ruotsalaisen SSG:n ja suomalaisen Työturvallisuuskortin välillä kertoivat Johan Nylander Ruotsista ja Päivi Rauramo Suomesta.
Kuva: Sami Kulju


TTK Työhyvinvointi Facebook

Tykkää, kommentoi, keskustele, verkostoidu -

myös uusinta uutta työhyvinvoinnistaPalaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi